Nasze Smakowanie

ŚLEDZIUŃ SOSNOWY – CZYLI KOZIA BRODA NA TALERZU

Siedzuń sosnowy, inaczej: kozia broda, szmaciak, babie ucho, baran….nazw jest bez liku – to wyjątkowy grzyb. Jego wyjątkowość wynika nie tylko z tego jak wygląda, lecz również jak smakuje. A smakuje wybitnie….orzechowo i jest przy tym bardzo delikatny.

Gdy Wojtek zobaczył go po raz pierwszy w lesie – ominął go zwyczajnie obawiając się. Nurtowało go jednak tak bardzo to dziwne znalezisko, ze postanowił o nim poczytać. I wtedy pożałował, że go nie zebrał.

Kolejnym razem był już pewny z czym ma do czynienia i gdy tylko się na niego natknął – zebrał go do koszyka od razu.

A wy widząc go sięgnęlibyście po nożyk?

CO MOŻNA Z NIEGO ZROBIĆ

Wszystko to co z innych grzybów i jeszcze więcej. Na przykład:

Flaczki, można go ususzyć, zamarynować, można zjeść jajecznicę z siedzuniem, usmażyć niczym schabowe. Inne opcje to:  smażyć z cebulą i podawać na kanapkach, zrobić sos z cebulą i śmietaną lub zwyczajnie dodać kawałek do rosołu, albo do sosu mięsnego

My z naszych zbiorów zdecydowaliśmy się ususzyć go, zrobić w zalewie, przygotować flaczki i wreszcie zrobić schabowego. Czyli u nas Kozia Broda na 4 wariacje

Bez względu na co się zdecydujemy musimy go najpierw przygotować.

Jak go myć? Najlepiej w wodzie z solą lub odrobiną octu. Ma w sobie sporo piachu więc warto kilka razy wodę wylewać, zwłaszcza, że mogą się tu ulokować nie proszeni goście. Róbmy to dokładnie ale mimo, że jest dość twardy to jest bardzo kruchy, więc wszelkie zabiegi trzeba wykonywać delikatnie

FLACZKI

Poniżej przepis na flaczki jednego średniego śledziunia, który może ważyć 0,5 kg:

Składniki:

• 1/2 pietruszki

• 1/2 sporej marchewki

• 1/2 cebuli

• 2 łyczki oleju

• 5 listków laurowych

• 10 kulek ziela angielskiego

• 2 czubate łyżki majeranku

• 1/2 łyżki pieprzu

• 1 łyżeczka słodkiej papryki

• 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki

• 1 łyżka soli lub do smaku

• 2 ząbki czosnku

• czarny pieprz do smaku

• 2 litry bulionu warzywnego

FLACZKI Z SIEDZUNIA SOSNOWEGO  – PRZEPIS:

1. Śledziunia gotuję w lekko osolonej wodzie ok 10 minut. odcedzam

2. Marchewki, pietruszkę, obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Podsmażam na oleju

2. Cebulę obieram, kroję w kostkę, dodaję do marchewki i pietruszki – podsmażam

3. Warzywa  zalewam bulionem, dodaję majeranek, sól, ziele, listki, pieprz. Gotuję pod przykryciem około 20 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodaję śledziunia i gotuję jeszcze 10 minut.

4. Do garnka dodaję przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, paprykę i mieszam. Odstawiam na 5 minut. Próbuję, doprawiam jeszcze w razie potrzeby i podaję, bo siedzuń sosnowy w formie flaczków smakuje rewelacyjnie!

ŚLEDZIUŃ W ZALEWIE OCTOWEJ

Przepis na Śledziunia w zalewie octowej.

Składniki na zalewę:

  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki octu
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli
  • Marchewka
  • Cebula
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Gorczyca

Do wyparzonych słoiczków wkładam liść laurowy, ziele i troszkę gorczycy. Resztę składników gotuję i w ten sposób powstaje najlepsza zalewa na świecie z przepisu mojej Chrzestnej.

Do słoiczków wkładam delikatnie podgotowanego śledziunia , zalewam, zakręcam i nie mogę się doczekać kiedy go zjem.

SCHABOWY

Śledziuń a la schabowy smakował nam najbardziej

Przygotowanie jest dokładnie takie jak faktycznego schabowego. Kroję śledziunia w plastry 2 cm. Traktuję solą i pieprzem, następnie obtaczam w mące, w jajku i na koniec w bułce tartej. Smażę na maśle.

SUSZONY

Przepisu na suszenie podawać nie trzeba 😊

TEN GRZYB PYSZNY JEST POD KAŻDĄ POSTACIĄ.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *