Nasze Smakowanie

KREM Z ZIELONEGO GROSZKU

Jest tak smaczny,  tak lekki i tak wiosenny, że nie sposób mu się oprzeć. Najlepszy, kilka razy zmodyfikowany przepis znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • 450 g groszku mrożonego
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 średnia cebula – 120 g
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • gałązka lubczyku lub łyżka suszonego
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

Do średniej wielkości garnka wlewam dwie łyżki oliwy lub daję dwie łyżki masła klarowanego. Tłuszcz się nagrzewa a ja w tym czasie obieram i kroję cebulę.
Do garnka dodaję pokrojoną cebulę i podsmażam pięć minut na średniej mocy palnika. Dodaję obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku i smażę całość jeszcze dwie minuty.

Do cebuli z czosnkiem dodaję 450 gramów zielonego groszku. Wlewam bulion warzywny. Dodaję lubczyk.

Zupę przykrywam przykrywką i zagotowuję. Od zagotowania odliczam dziesięć minut. Zupa powinna przez ten czas delikatnie się gotować.

Łyżką stołową wyławiam zawsze trochę ugotowanego groszku i odkładam go na bok do małej miseczki. Taki groszek pięknie prezentuje się w miseczce ze zmiksowaną już zupą

Prażę płatki migdałów i pestki dyni.

Do zupy dodaję na koniec trzy łyżki soku z cytryny lub limonki, pół płaskiej łyżeczki soli oraz szczyptę pieprzu.
Na koniec śmietanę.

Zupę krem z groszku zamieszaj i gotuj jeszcze ostatnią minutę. Po tym czasie wystarczy już tylko zmiksować zupę i podać udekorowaną groszkiem, migdałami i dynią.

i Voila!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.