
KREM Z ZIELONEGO GROSZKU
Jest tak smaczny, tak lekki i tak wiosenny, że nie sposób mu się oprzeć. Najlepszy, kilka razy zmodyfikowany przepis znajdziecie poniżej.
Składniki:
- 450 g groszku mrożonego
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1 średnia cebula – 120 g
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- gałązka lubczyku lub łyżka suszonego
- 3 łyżki śmietany 30%
- 3 łyżki soku z cytryny
- pół płaskiej łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie:
Do średniej wielkości garnka wlewam dwie łyżki oliwy lub daję dwie łyżki masła klarowanego. Tłuszcz się nagrzewa a ja w tym czasie obieram i kroję cebulę.
Do garnka dodaję pokrojoną cebulę i podsmażam pięć minut na średniej mocy palnika. Dodaję obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku i smażę całość jeszcze dwie minuty.
Do cebuli z czosnkiem dodaję 450 gramów zielonego groszku. Wlewam bulion warzywny. Dodaję lubczyk.
Zupę przykrywam przykrywką i zagotowuję. Od zagotowania odliczam dziesięć minut. Zupa powinna przez ten czas delikatnie się gotować.
Łyżką stołową wyławiam zawsze trochę ugotowanego groszku i odkładam go na bok do małej miseczki. Taki groszek pięknie prezentuje się w miseczce ze zmiksowaną już zupą
Prażę płatki migdałów i pestki dyni.
Do zupy dodaję na koniec trzy łyżki soku z cytryny lub limonki, pół płaskiej łyżeczki soli oraz szczyptę pieprzu.
Na koniec śmietanę.
Zupę krem z groszku zamieszaj i gotuj jeszcze ostatnią minutę. Po tym czasie wystarczy już tylko zmiksować zupę i podać udekorowaną groszkiem, migdałami i dynią.
i Voila!!!

RUSKIE - ODKRYCIE PO LATACH

WSTĄŻKI NALEŚNIKOWE Z PULPĄ
Może Ci się spodobać

ZUPA RYBNA GOSPODARCZA
26 października 2024
WSTĄŻKI NALEŚNIKOWE Z PULPĄ
8 maja 2020