GUACAMOLE – MEKSYK
Nie wyobrażam sobie kuchni meksykańskiej bez guacamole. Próbowałam tej przekąski w różnych odsłonach, ale dopiero teraz, w Meksyku odkryłam składniki te takie najprawdziwsze. To nie tak, że wystarczy kupić jakieś avocado, dodać limonkę, przyprawić i voila. Chcecie wiedzieć jak to robią w Puebli? To zapraszam. To inny wymiar smaku. Znajdziecie tutaj również przepis na nieodłączne nachosy. W tym daniu do tanga trzeba dwojga.
SKŁADNIKI NA GUACAMOLE
2 dojrzałe avocado
Pół pomidora bez skórki i bez gniazd nasiennych
Łyżeczka drobno pociętego pora
Łyżka sera typu feta
Mała papryczka chili
Sok z limonki
Sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie : wyciśnięty czosnek i oliwa – 1 łyżka
WYKONANIE TO PROŚCIZNA
Avocado kroimy w drobną kostkę ( nie miksujemy ). Skrapiamy sokiem z limonki. Podobnie jak avocado traktujemy pomidora, czyli kroimy drobno – po uprzednim usunięciu skórki i pesteczek. Drobno kroimy por i papryczkę chili ( jeśli ostra to…usuńcie ziarna ). Dodajemy ser i przyprawy. Gotowe. Ja lubię schłodzone więc wkładam do lodówki na czas pieczenia domowych nachosów.
SKLADNIKI NA NACHOSY
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
… ale tak naprawdę wszystko zależy na czym wam zależy…bo możecie dać solone mocniej, lub chilli i wtedy będzie na ostro.
Ja wykorzystuję thermomix – wsypuję mąki, wlewam oliwę i dodaję przyprawy. Lekko wymieszam i dolewam wody. Wszystko wyrabiam i ciasto jest gotowe.
Warto żeby trochę odpoczęło – jakieś 15 minut. Wałkujemy na cienki placek. Ja nie wykrawam trójkątów, lecz tak jak w przypadku pierogów – koła, a następnie dzielę je na 1/6
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut – grzałka góra dół
Guacamole jest to najpopularniejszy dip w Meksyku, a rozpowszechniony na całym świecie.
komentarze 2
Bielecki.es
Czasami to w prostocie dań tkwi ich największa siła 😉
krystynabozenna
Tak to wszystko brzmi apetycznie, że aż kusi by wypróbowac ten przepis 🙂