Nasze Smakowanie

GUACAMOLE – MEKSYK

Nie wyobrażam sobie kuchni meksykańskiej bez guacamole. Próbowałam tej przekąski w różnych odsłonach, ale dopiero teraz, w Meksyku odkryłam składniki te takie najprawdziwsze. To nie tak, że wystarczy kupić jakieś avocado, dodać limonkę, przyprawić i voila. Chcecie wiedzieć jak to robią w Puebli? To zapraszam. To inny wymiar smaku. Znajdziecie tutaj również przepis na nieodłączne nachosy. W tym daniu do tanga trzeba dwojga.


SKŁADNIKI NA GUACAMOLE

2 dojrzałe avocado

Pół pomidora bez skórki i bez gniazd nasiennych

Łyżeczka drobno pociętego pora

Łyżka sera typu feta

Mała papryczka chili

Sok z limonki

Sól i pieprz do smaku

Opcjonalnie : wyciśnięty czosnek i oliwa – 1 łyżka

WYKONANIE TO PROŚCIZNA

Avocado kroimy w drobną kostkę ( nie miksujemy ). Skrapiamy sokiem z limonki. Podobnie jak avocado traktujemy pomidora, czyli kroimy drobno – po uprzednim usunięciu skórki i pesteczek. Drobno kroimy por i papryczkę chili ( jeśli ostra to…usuńcie ziarna ). Dodajemy ser i przyprawy. Gotowe. Ja lubię schłodzone więc wkładam do lodówki na czas pieczenia domowych nachosów.

SKLADNIKI NA NACHOSY

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki kukurydzianej

1/3 szklanki gorącej wody

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki kolendry

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

… ale tak naprawdę wszystko zależy na czym wam zależy…bo możecie dać solone mocniej, lub chilli i wtedy będzie na ostro.

Ja wykorzystuję thermomix – wsypuję mąki, wlewam oliwę i dodaję przyprawy. Lekko wymieszam i dolewam wody. Wszystko wyrabiam i ciasto jest gotowe.

Warto żeby trochę odpoczęło – jakieś 15 minut. Wałkujemy na cienki placek. Ja nie wykrawam trójkątów, lecz tak jak w przypadku pierogów – koła, a następnie dzielę je na 1/6

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut – grzałka góra dół

Guacamole jest to najpopularniejszy dip w Meksyku, a rozpowszechniony na całym świecie.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.