Nasze Smakowanie

MUFFINY CZEKOLADOWE – BLACK & WHITE

Sa przepyszne i robi się je bardzo szybko. Dodatkowo są wilgotne w środku i rozpływające się. Popełniłam je po raz pierwszy, ale nie ostatni. Wszystko zajęło mi 30 minut.  Ściągajcie przepis i zachwycajcie domowników i gości

 

Składniki na 6 porcji

Ciasto:

 

1 szklanka mąki pszennej

1 jajko

1 łyżka kakao

½ płaskiej łyżki proszku do pieczenia

1/4 szklanki cukru pudru

15 g cukru wanilinowego – ja daję ekstrakt wanilii – 2 łyżzki

1/2 szklanki mleka

1/4 szklanki oleju

Dodatkowo:

25 g czekolady białej – z reszty robię kąpiel czekoladową i polewam nią muffiny

25 g czekolady mlecznej

Cukier puder do posypania

Jagody , wiśnie lub inne owoce dla przełamania smaku

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do odmierzenia składników używam jednej, standardowej szklanki 250 ml

Mieszam najpierw wszystkie mokre składniki: jajko, mleko i olej. Następnie dodaję  suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder oraz wanilinowy ( jeśli macie ekstrakt to łączymy z płynnymi) i mieszam, aż powstanie jednolite ciasto. Obie czekolady kroję w drobne kawałki i dodaję do masy, lekko mieszam za pomocą łyżki.

Przekładam do silikonowych foremek lub papilotek po ok. 2 łyżki ciasta. Ważne, aby ciasto zajmowało maksymalnie 3/4 wysokości foremki, ponieważ muffiny w piekarniku nam urosną. Piec około 22 minut w temp. 190 stopni.

Są pyszne!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.