MUFFINY CZEKOLADOWE – BLACK & WHITE
Sa przepyszne i robi się je bardzo szybko. Dodatkowo są wilgotne w środku i rozpływające się. Popełniłam je po raz pierwszy, ale nie ostatni. Wszystko zajęło mi 30 minut. Ściągajcie przepis i zachwycajcie domowników i gości
Składniki na 6 porcji
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka kakao
½ płaskiej łyżki proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru pudru
15 g cukru wanilinowego – ja daję ekstrakt wanilii – 2 łyżzki
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
25 g czekolady białej – z reszty robię kąpiel czekoladową i polewam nią muffiny
25 g czekolady mlecznej
Cukier puder do posypania
Jagody , wiśnie lub inne owoce dla przełamania smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do odmierzenia składników używam jednej, standardowej szklanki 250 ml
Mieszam najpierw wszystkie mokre składniki: jajko, mleko i olej. Następnie dodaję suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder oraz wanilinowy ( jeśli macie ekstrakt to łączymy z płynnymi) i mieszam, aż powstanie jednolite ciasto. Obie czekolady kroję w drobne kawałki i dodaję do masy, lekko mieszam za pomocą łyżki.
Przekładam do silikonowych foremek lub papilotek po ok. 2 łyżki ciasta. Ważne, aby ciasto zajmowało maksymalnie 3/4 wysokości foremki, ponieważ muffiny w piekarniku nam urosną. Piec około 22 minut w temp. 190 stopni.
Są pyszne!