DORSZ PO KRÓLEWSKU
Wydawałoby się, że Dorsz jak Dorsz, ryba jak ryba, ale ta wersja zaskoczyła nas i nasze podniebienia. Jeśli chcecie zaskoczyć i usatysfakcjonować współbiesiadników – rodzinę, przyjaciół, znajomych – koniecznie wypróbujcie ten przepis! Jest naprawdę prosty – mój mąż zrobił to sam.
Zacznę od podanie wszystkich składników – przygotujcie je sobie wcześniej, dzięki czemu wszystko pójdzie zdecydowanie sprawniej.
SKŁADNIKI
Składniki na dorsza w przyprawach
- filety z dorsza np. polędwice – do 1200 g
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu, szczypta chili, łyżeczka czosnku granulowanego
Pozostałe składniki
- 1 papryka żółta – 170 g
- 200 g szpinaku baby – 1 opakowanie
- 150 g pomidorków
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
PRZEPIS KROK PO KROKU
- Do małej miseczki wlej dwie łyżki delikatnej oliwy. Obierz 4 większe ząbki czosnku, przeciśnij przez praskę i dodaj do oliwy. Do miseczki wsyp również przyprawy.
2. Polędwice z dorsza bez skóry dokładnie przykryj z obu stron mieszanką przypraw z oliwą. Odstaw na godzinę.
3. Na dno naczynia żaroodpornego wylej dwie łyżki oliwy. W naczyniu umieść umyty szpinak baby, całe pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w krótkie paseczki, żółtą paprykę bez gniazda nasiennego.
4. Na warzywa wyłóż rybę. Na polędwiczkach z dorsza możesz położyć kilka plasterków cytryny. Całość posyp szczypiorkiem i oprósz świeżo mielonym pieprzem.
5. Naczynie umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (opcja pieczenia: góra/dół). Nie przykrywaj naczynia przykrywką.
6. Po 10 minutach pieczenia na rybę wyłóż dwie łyżki masła w kawałkach. Po 5 minutach polecam polać rybę sosem, który zebrał się na dnie naczynia i piecze się razem z warzywami.
7. Pod koniec pieczenia można ustawić opcję grillowania od góry, jednak nie jest to konieczne. Po upieczeniu polecam oprószyć dorsza gruboziarnistą solą i polać sokiem z cytryny
ALTERNATYWNA WERSJA
Wyjmuję rybę na osobny talerz a sos z warzywami umieszczam dodatkowo na patelni. Dodaję do niego jogurt i podgrzewam całość do redukcji. Do sosu dodaję jeszcze sok z cytryny, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Takim sosem z warzywami przykrywam rybę, posypuję parmezanem.
komentarzy 10
Magdalena
Wygląda rewelacyjnie. Dziękuję za przepis, na pewno przetestuję.
Pojedztam.pl
Nie jestem wielką miłośniczką ryb, ale może kiedyś się na nią skuszę.
Patryk Tarachoń
Zamieniłbym wzamian za 12 potraf wigilijnych. 😛
Wędrówki po kuchni
Prosty, ale jakże smaczny przepis. U mnie również dziś dorsz, ale troszkę w innej wersji 🙂
Małgorzata
Bardzo smaczny przepis. Dorsz jest rybą, która bardzo często gości w moim domu 🙂
Agaman
Wyglada pysznie, chic ja i tak zamienilabym dorsza na lososia, bo wole:)
Pojedztam.pl
Nie jestem wielką miłośniczką ryb, ale taki dorsz może przypaść do gustu rodzicom.
Paulina Kwiatkowska
Jestem bardzo ciekawa smaku, może przygotujemy go w domu.
Marlena H.
Ryba prezentuje się wyśmienicie. Niestety, niezbyt często jadam ryby. Raz o mały włos nie połknęłam ości i mam lekki uraz. Szukam takiej bez ości, ale zawsze jakaś się trafi. twój przepis wygląda naprawdę zachęcająco. 🙂
krystynabozenna
Aż ślinka mi pociekła, dawno nie jadłam dorsza…
W dodatku bardzo te Wasze zdjęcia spetyczne, kuszą, oj kuszą 🙂