
DORSZ PO KRÓLEWSKU

Wydawałoby się, że Dorsz jak Dorsz, ryba jak ryba, ale ta wersja zaskoczyła nas i nasze podniebienia. Jeśli chcecie zaskoczyć i usatysfakcjonować współbiesiadników – rodzinę, przyjaciół, znajomych – koniecznie wypróbujcie ten przepis! Jest naprawdę prosty – mój mąż zrobił to sam.
Zacznę od podanie wszystkich składników – przygotujcie je sobie wcześniej, dzięki czemu wszystko pójdzie zdecydowanie sprawniej.
SKŁADNIKI
Składniki na dorsza w przyprawach
- filety z dorsza np. polędwice – do 1200 g
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu, szczypta chili, łyżeczka czosnku granulowanego
Pozostałe składniki
- 1 papryka żółta – 170 g
- 200 g szpinaku baby – 1 opakowanie
- 150 g pomidorków
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
PRZEPIS KROK PO KROKU
- Do małej miseczki wlej dwie łyżki delikatnej oliwy. Obierz 4 większe ząbki czosnku, przeciśnij przez praskę i dodaj do oliwy. Do miseczki wsyp również przyprawy.
2. Polędwice z dorsza bez skóry dokładnie przykryj z obu stron mieszanką przypraw z oliwą. Odstaw na godzinę.
3. Na dno naczynia żaroodpornego wylej dwie łyżki oliwy. W naczyniu umieść umyty szpinak baby, całe pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w krótkie paseczki, żółtą paprykę bez gniazda nasiennego.
4. Na warzywa wyłóż rybę. Na polędwiczkach z dorsza możesz położyć kilka plasterków cytryny. Całość posyp szczypiorkiem i oprósz świeżo mielonym pieprzem.

5. Naczynie umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (opcja pieczenia: góra/dół). Nie przykrywaj naczynia przykrywką.
6. Po 10 minutach pieczenia na rybę wyłóż dwie łyżki masła w kawałkach. Po 5 minutach polecam polać rybę sosem, który zebrał się na dnie naczynia i piecze się razem z warzywami.
7. Pod koniec pieczenia można ustawić opcję grillowania od góry, jednak nie jest to konieczne. Po upieczeniu polecam oprószyć dorsza gruboziarnistą solą i polać sokiem z cytryny
ALTERNATYWNA WERSJA
Wyjmuję rybę na osobny talerz a sos z warzywami umieszczam dodatkowo na patelni. Dodaję do niego jogurt i podgrzewam całość do redukcji. Do sosu dodaję jeszcze sok z cytryny, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Takim sosem z warzywami przykrywam rybę, posypuję parmezanem.


KORFU NA KORFU
Może Ci się spodobać

ELEGANCKA PRZYSTAWKA
8 września 2016
WSTĄŻKI NALEŚNIKOWE Z PULPĄ
8 maja 2020
komentarzy 9
Magdalena
Wygląda rewelacyjnie. Dziękuję za przepis, na pewno przetestuję.
Pojedztam.pl
Nie jestem wielką miłośniczką ryb, ale może kiedyś się na nią skuszę.
Patryk Tarachoń
Zamieniłbym wzamian za 12 potraf wigilijnych. 😛
Wędrówki po kuchni
Prosty, ale jakże smaczny przepis. U mnie również dziś dorsz, ale troszkę w innej wersji 🙂
Małgorzata
Bardzo smaczny przepis. Dorsz jest rybą, która bardzo często gości w moim domu 🙂
Agaman
Wyglada pysznie, chic ja i tak zamienilabym dorsza na lososia, bo wole:)
Pojedztam.pl
Nie jestem wielką miłośniczką ryb, ale taki dorsz może przypaść do gustu rodzicom.
Paulina Kwiatkowska
Jestem bardzo ciekawa smaku, może przygotujemy go w domu.
Marlena H.
Ryba prezentuje się wyśmienicie. Niestety, niezbyt często jadam ryby. Raz o mały włos nie połknęłam ości i mam lekki uraz. Szukam takiej bez ości, ale zawsze jakaś się trafi. twój przepis wygląda naprawdę zachęcająco. 🙂