Nasze Smakowanie

DORSZ PO KRÓLEWSKU

Wydawałoby się, że Dorsz jak Dorsz, ryba jak ryba, ale ta wersja zaskoczyła nas i nasze podniebienia. Jeśli chcecie zaskoczyć i usatysfakcjonować współbiesiadników – rodzinę, przyjaciół, znajomych – koniecznie wypróbujcie ten przepis! Jest naprawdę prosty – mój mąż zrobił to sam.


Zacznę od podanie wszystkich składników – przygotujcie je sobie wcześniej, dzięki czemu wszystko pójdzie zdecydowanie sprawniej.

SKŁADNIKI

Składniki na dorsza w przyprawach

  • filety z dorsza np. polędwice – do 1200 g
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu, szczypta chili, łyżeczka czosnku granulowanego

Pozostałe składniki

  • 1 papryka żółta – 170 g
  • 200 g szpinaku baby – 1 opakowanie
  • 150 g pomidorków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy

PRZEPIS KROK PO KROKU

  1. Do małej miseczki wlej dwie łyżki delikatnej oliwy. Obierz 4 większe ząbki czosnku, przeciśnij przez praskę i dodaj do oliwy. Do miseczki wsyp również przyprawy.

2. Polędwice z dorsza bez skóry dokładnie przykryj z obu stron mieszanką przypraw z oliwą. Odstaw na godzinę.

3. Na dno naczynia żaroodpornego wylej dwie łyżki oliwy. W naczyniu umieść umyty szpinak baby, całe pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w krótkie paseczki, żółtą paprykę bez gniazda nasiennego.

4. Na warzywa wyłóż rybę. Na polędwiczkach z dorsza możesz położyć kilka plasterków cytryny. Całość posyp szczypiorkiem i oprósz świeżo mielonym pieprzem. 

5. Naczynie umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (opcja pieczenia: góra/dół). Nie przykrywaj naczynia przykrywką.

6. Po 10 minutach pieczenia na rybę wyłóż dwie łyżki masła w kawałkach. Po 5 minutach polecam polać rybę sosem, który zebrał się na dnie naczynia i piecze się razem z warzywami. 

7. Pod koniec pieczenia można ustawić opcję grillowania od góry, jednak nie jest to konieczne. Po upieczeniu polecam oprószyć dorsza gruboziarnistą solą i polać sokiem z cytryny 

ALTERNATYWNA WERSJA

Wyjmuję rybę na osobny talerz a sos z warzywami umieszczam dodatkowo na patelni. Dodaję do niego jogurt i podgrzewam całość do redukcji. Do sosu dodaję jeszcze sok z cytryny, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Takim sosem z warzywami przykrywam rybę, posypuję parmezanem.

komentarzy 10

Skomentuj Wędrówki po kuchni Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *