STEK W ZIELONYM PIEPRZU PO FRANCUSKU

Nie muszę jechać do Argentyny. Argentyna przyjeżdża do mnie. Uwielbiam steki, zwłaszcza takie krwiste i półkrwiste. Przygotowując je nie trzeba wielu składników, ale konieczny jest refleks. To danie, które wymaga świetnej koordynacji ruchów i szybkości w działaniu. Ta wersja jest moją ulubioną

STEK WOŁOWY  PO FRANCUSKU W ZIELONYM PIEPRZU

SKŁADNIKI

2 steki wołowe (po ok. 200 g)

4 łyżki zielonego pieprzu

Sól

Pieprz

Czerwona cebula

Musztarda Dijon

Masło

Olej

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA i PORADY

Mięso trzeba wyciągnąć z lodówki min. 30 minut przez grillowaniem. Rozgrzejcie mocno patelnię grillową. Mięso grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. Obracamy steki na ruszcie tylko raz i nie nakłuwamy ich. Solimy mięso po ściągnięciu z grilla. Wkładamy do piekarnika na 10 min – temperatura 150- 170 stopni. Odstawiamy  steki do odpoczęcia na ok. 5 minut.

Gdy mięso jest w piekarniku zajmujemy się sosem. Na patelni grillowej, na której smażyliśmy steki, smażymy czerwoną cebule pokrojoną w talarki i pod koniec dodajemy łyżeczkę musztardy Dijon.

Gotowe steki podajemy z sosem z cebuli i musztardy.

…a libańskie czerwone wino z 2006 roku jest doskonałym dopełnieniem.

Teraz podam wam kilka wazny uwag, które warto zastosować zawsze gdy przygotowuje się steki, bez względu na jaki sposób.

WAŻNE UWAGI

  1. Nigdy nie kładź na patelnię zimnego steku. Mięso musi mieć temperaturę pokojową. Wyjmij zatem stek co najmniej pół godziny przed rozpoczęciem przyrządzania i osusz go na ręczniku kuchennym. Nie będzie pryskać podczas smażenia.
  2. Mięso natrzyj olejem i dodaj gałązkę rozmarynu. Steki smaży się w wysokiej temperaturze. 3 Najpierw rozgrzej patelnię, następnie olej, a potem dopiero smaż mięso.
  3. Nigdy nie nakłuwaj steków. Do ich przewracania nie używaj widelców lub innych narzędzi, które mogą uszkodzić powierzchnię mięsa.
  4. Steki przypraw dopiero po przewróceniu na drugą stronę. Dodanie soli spowoduje wcześniejszą utratę soków, a w rezultacie utratę soczystości mięsa. Natomiast pieprz po prostu spali się na patelni.
  5. Na koniec dodaj masło i rozprowadź je po całej powierzchni mięsa.
  6. Jeśli chcesz zjeść stek średnio wysmażony, smaż mięso ok. 2 minut z każdej strony, a potem daj mu odpocząć ok. 3-4 minut.
  7. Nie krój steków od razu po usmażeniu. Ich przekrojenie spowoduje gwałtowny wyciek soków. Odstaw mięso na ok. 5 minut i odczekaj aż soki wewnątrz się uspokoją.

i smacznego


TAKIEGO NIE ZNACIE – CHRUPA PONAD WSZYSTKO
Luty 5, 2017

CZERWONE RZĄDZI – CARPACCIO
Luty 24, 2017

Dodaj komentarz