STEK W ZIELONYM PIEPRZU PO FRANCUSKU
Nie muszę jechać do Argentyny. Argentyna przyjeżdża do mnie. Uwielbiam steki, zwłaszcza takie krwiste i półkrwiste. Przygotowując je nie trzeba wielu składników, ale konieczny jest refleks. To danie, które wymaga świetnej koordynacji ruchów i szybkości w działaniu. Ta wersja jest moją ulubioną
STEK WOŁOWY PO FRANCUSKU W ZIELONYM PIEPRZU
SKŁADNIKI
2 steki wołowe (po ok. 200 g)
4 łyżki zielonego pieprzu
Sól
Pieprz
Czerwona cebula
Musztarda Dijon
Masło
Olej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA i PORADY
Mięso trzeba wyciągnąć z lodówki min. 30 minut przez grillowaniem. Rozgrzejcie mocno patelnię grillową. Mięso grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. Obracamy steki na ruszcie tylko raz i nie nakłuwamy ich. Solimy mięso po ściągnięciu z grilla. Wkładamy do piekarnika na 10 min – temperatura 150- 170 stopni. Odstawiamy steki do odpoczęcia na ok. 5 minut.
Gdy mięso jest w piekarniku zajmujemy się sosem. Na patelni grillowej, na której smażyliśmy steki, smażymy czerwoną cebule pokrojoną w talarki i pod koniec dodajemy łyżeczkę musztardy Dijon.
Gotowe steki podajemy z sosem z cebuli i musztardy.
…a libańskie czerwone wino z 2006 roku jest doskonałym dopełnieniem.
Teraz podam wam kilka wazny uwag, które warto zastosować zawsze gdy przygotowuje się steki, bez względu na jaki sposób.
WAŻNE UWAGI
- Nigdy nie kładź na patelnię zimnego steku. Mięso musi mieć temperaturę pokojową. Wyjmij zatem stek co najmniej pół godziny przed rozpoczęciem przyrządzania i osusz go na ręczniku kuchennym. Nie będzie pryskać podczas smażenia.
- Mięso natrzyj olejem i dodaj gałązkę rozmarynu. Steki smaży się w wysokiej temperaturze. 3 Najpierw rozgrzej patelnię, następnie olej, a potem dopiero smaż mięso.
- Nigdy nie nakłuwaj steków. Do ich przewracania nie używaj widelców lub innych narzędzi, które mogą uszkodzić powierzchnię mięsa.
- Steki przypraw dopiero po przewróceniu na drugą stronę. Dodanie soli spowoduje wcześniejszą utratę soków, a w rezultacie utratę soczystości mięsa. Natomiast pieprz po prostu spali się na patelni.
- Na koniec dodaj masło i rozprowadź je po całej powierzchni mięsa.
- Jeśli chcesz zjeść stek średnio wysmażony, smaż mięso ok. 2 minut z każdej strony, a potem daj mu odpocząć ok. 3-4 minut.
- Nie krój steków od razu po usmażeniu. Ich przekrojenie spowoduje gwałtowny wyciek soków. Odstaw mięso na ok. 5 minut i odczekaj aż soki wewnątrz się uspokoją.
i smacznego
komentarze 3
Life by Bea
Zjadłabym z przyjemnością 🙂
Krystyna Bożenna Borawska
Jak pomyślę o wycinaniu Puszczy Amazońskiej, to mi się odechciewa…
Bookendorfina
Pyszności, które mnie przekonują, przepis chętnie wykorzystam. 🙂