ZUPA KOPERKOWA – WSPOMNIENIE ŁUKĘCINA
Moje odkrycie, a Wojtka wspomnienia. Zupa tak delikatna, a przy tym tak esencjonalna….
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- spory pęczek koperku
- 1 duży ziemniak
- 1 młoda marchewka
- szczypiorek
- 2 łyżki masła klarowanego
- 4 łyżki śmietanki kremówki 30 %
- przyprawy: płaska łyżeczka soli, po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej oraz oregano, szczypta kurkumy
- Wykonanie:
Wszystkie warzywa umyj i obierz. W garnku zacznij roztapiać dwie łyżki masła klarowanego. Obrane: ziemniaki, marchew i szczypiorek pokrój na kawałki. Ziemniaki w kostkę, marchew w plasterki. Szczypiorek posiekaj drobno. Warzywa wymieszaj i podsmażaj tak bez przykrycia przez 10 minut.
Po tym czasie do garnka wlej też litr bulionu warzywnego.
Dodaj też przyprawy: płaska łyżeczka soli, po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej oraz oregano i szczypta kurkumy.
Zupę przykryj przykrywką i gotuj na małej mocy palnika przez 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie. Dodaj do niej umyty i drobno posiekany koperek i gotuj kolejne pięć minut. Na tym etapie już nie przykrywam zupy przykrywką.
Na samym końcu dodaj też cztery łyżki śmietanki kremówki 30 %.