Bez kategorii,  Nasze Smakowanie

ZUPA KOPERKOWA – WSPOMNIENIE ŁUKĘCINA

Moje odkrycie, a Wojtka wspomnienia. Zupa tak delikatna, a przy tym tak esencjonalna….

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • spory pęczek koperku
  • 1 duży ziemniak
  • 1 młoda marchewka
  • szczypiorek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 łyżki śmietanki kremówki 30 %
  • przyprawy: płaska łyżeczka soli, po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej oraz oregano, szczypta kurkumy
  • Wykonanie:

Wszystkie warzywa umyj i obierz. W garnku zacznij roztapiać dwie łyżki masła klarowanego. Obrane: ziemniaki, marchew i szczypiorek pokrój na kawałki. Ziemniaki w kostkę, marchew w plasterki. Szczypiorek posiekaj drobno. Warzywa wymieszaj i podsmażaj tak bez przykrycia przez 10 minut.

Po tym czasie do garnka wlej też litr  bulionu warzywnego.

Dodaj też przyprawy:  płaska łyżeczka soli, po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej oraz oregano i szczypta kurkumy.

Zupę przykryj przykrywką i gotuj na małej mocy palnika przez 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie. Dodaj do niej umyty i drobno posiekany koperek i gotuj kolejne pięć minut. Na tym etapie już nie przykrywam zupy przykrywką.

Na samym końcu dodaj też cztery łyżki śmietanki kremówki 30 %.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.