Nasze Smakowanie

ZUPA RYBNA GOSPODARCZA

Dlaczego gospodarcza? Bo nie znajdziecie tutaj przepisu według którego trzeba biegać po sklepach i szukać najlepszych, drogich ryb, lecz dowiecie się jak wykorzystać to co mamy w domu czyli Food Waste na całego.

Zawsze będąc nad morzem zaopatrujemy się w ryby, by później w domu odtwarzać najcudowniejsze smaki naszego wybrzeża. Tak było i w tym roku. Wróciliśmy do domu między innymi z flądrami. Mam świetny przepis na smażone flądry w cieście piwnym, ale najpierw trzeba je wyfiletować. Ten kto filetował flądrę to wie o czym mówię. Zostało mi z nich sporo. I co z tym zrobić? Wyrzucić? Bez sensu – grzech!

Zrobiłam więc bulion. Ugotowałam pozostałości z liściem laurowym, zielem, itp. I to właśnie on będzie stanowił podstawę naszej gospodarczej zupy rybnej. Taki bulion zlany do słoika można zamrozić i użyć w odpowiednim momencie.

Jak zrobić zupę rybną?

Składniki:

  • 1 litr bulionu rybnego
  • olej do smażenia warzyw
  • ziemniaki w kostkę
  • marchew, pietruszka, seler – starte na tarce
  • cebula w kostkę
  • czosnek wyciśnięty przez praskę
  • Puszka pomidorów w kawałkach lub świeże pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • sól
  • estragon
  • majeranek
  • bazylia
  • tymianek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Na oleju smażymy przez ok 10 minut pokrojone w kostkę ziemniaki ciągle mieszając
  2. Dodajemy starte warzywa i nadal podsmażamy ok 5 minut
  3. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek
  4. Następnie pomidory i koncentrat pomidorowy, ziele i liście laurowe, bazylię, estragon, tymianek, majeranek, pieprz
  5. Wlewamy bulion i gotujemy 15 minut
  6. Doprawiamy do smaku solą, dodajemy sok z cytryny
  7. Dekorujemy natką pietruszki i voila!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *