
ZUPA RYBNA GOSPODARCZA

Dlaczego gospodarcza? Bo nie znajdziecie tutaj przepisu według którego trzeba biegać po sklepach i szukać najlepszych, drogich ryb, lecz dowiecie się jak wykorzystać to co mamy w domu czyli Food Waste na całego.
Zawsze będąc nad morzem zaopatrujemy się w ryby, by później w domu odtwarzać najcudowniejsze smaki naszego wybrzeża. Tak było i w tym roku. Wróciliśmy do domu między innymi z flądrami. Mam świetny przepis na smażone flądry w cieście piwnym, ale najpierw trzeba je wyfiletować. Ten kto filetował flądrę to wie o czym mówię. Zostało mi z nich sporo. I co z tym zrobić? Wyrzucić? Bez sensu – grzech!
Zrobiłam więc bulion. Ugotowałam pozostałości z liściem laurowym, zielem, itp. I to właśnie on będzie stanowił podstawę naszej gospodarczej zupy rybnej. Taki bulion zlany do słoika można zamrozić i użyć w odpowiednim momencie.
Jak zrobić zupę rybną?
Składniki:
- 1 litr bulionu rybnego
- olej do smażenia warzyw
- ziemniaki w kostkę
- marchew, pietruszka, seler – starte na tarce
- cebula w kostkę
- czosnek wyciśnięty przez praskę
- Puszka pomidorów w kawałkach lub świeże pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz
- sól
- estragon
- majeranek
- bazylia
- tymianek
- 1 łyżka soku z cytryny
- natka pietruszki

Wykonanie:
- Na oleju smażymy przez ok 10 minut pokrojone w kostkę ziemniaki ciągle mieszając
- Dodajemy starte warzywa i nadal podsmażamy ok 5 minut
- Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek
- Następnie pomidory i koncentrat pomidorowy, ziele i liście laurowe, bazylię, estragon, tymianek, majeranek, pieprz
- Wlewamy bulion i gotujemy 15 minut
- Doprawiamy do smaku solą, dodajemy sok z cytryny
- Dekorujemy natką pietruszki i voila!

CHAŁKA - PONADCZASOWA
Może Ci się spodobać

DORSZ PO KRÓLEWSKU
24 listopada 2021
ORECCHIETTE – APETYCZNA APULIA
1 sierpnia 2019
Jeden komentarz
Anna
Bardzo lubię zupy rybne. Na pewno ta by mi smakowała.