Nasze Smakowanie

CHAŁKA – PONADCZASOWA

U nas w domu lubimy chałkę na różne sposoby – na ciepło, z masłem, z powidłami…ale najważniejsza jest ona sama. To jak wyrośnie i jaka jest pulchna, jak pachnie i wreszcie jak rozpływa się w ustach – to wszystko zależy od sprawdzonego, niezawodnego przepisu.

Przepis który tu zaprezentuję jest przepisem na Thermomix, ale jeśli go nie posiadamy to nie szkodzi – trzeba tylko pamiętać by stosując przepis tradycyjny mleko było cieple, a masło roztopione – reszta bez zmian.

Składniki na chałkę:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko (białko zostawiam do posmarowania chałki przed pieczeniem)
  • 50 g masła
  • 25 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 75 ml mleka

Składniki na kruszonkę:

  • 25 g cukru
  • 25 g miękkiego masła
  • 35 g mąki

Wykonanie:

  1. Do naczynia wbijamy jajko, żółtko, masło, cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko. Podgrzewamy 4 minuty/37 stopni/ obroty 2

Uwaga! W przypadku wypieku tradycyjnego bez Thermomix’a łączymy wszystkie te składniki pamiętając o tym, że mleko powinno być ciepłe a masło rozpuszczone i też ciepłe.

2. Dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy 3 minuty i pozostawiamy do wyrośnięcia ok 30 minut

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem i formujemy 3 równe wałeczki, które zaplatamy w warkocz. Odstawiamy na 15 minut

4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i robimy kruszonkę z podanych składników

5. Chałkę smarujemy pozostałym białkiem i posypujemy kruszonką

6. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *