
CHAŁKA – PONADCZASOWA

U nas w domu lubimy chałkę na różne sposoby – na ciepło, z masłem, z powidłami…ale najważniejsza jest ona sama. To jak wyrośnie i jaka jest pulchna, jak pachnie i wreszcie jak rozpływa się w ustach – to wszystko zależy od sprawdzonego, niezawodnego przepisu.
Przepis który tu zaprezentuję jest przepisem na Thermomix, ale jeśli go nie posiadamy to nie szkodzi – trzeba tylko pamiętać by stosując przepis tradycyjny mleko było cieple, a masło roztopione – reszta bez zmian.
Składniki na chałkę:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 1 żółtko (białko zostawiam do posmarowania chałki przed pieczeniem)
- 50 g masła
- 25 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 75 ml mleka
Składniki na kruszonkę:
- 25 g cukru
- 25 g miękkiego masła
- 35 g mąki
Wykonanie:
- Do naczynia wbijamy jajko, żółtko, masło, cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko. Podgrzewamy 4 minuty/37 stopni/ obroty 2
Uwaga! W przypadku wypieku tradycyjnego bez Thermomix’a łączymy wszystkie te składniki pamiętając o tym, że mleko powinno być ciepłe a masło rozpuszczone i też ciepłe.
2. Dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy 3 minuty i pozostawiamy do wyrośnięcia ok 30 minut
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem i formujemy 3 równe wałeczki, które zaplatamy w warkocz. Odstawiamy na 15 minut
4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i robimy kruszonkę z podanych składników
5. Chałkę smarujemy pozostałym białkiem i posypujemy kruszonką
6. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni


SŁOWACKA PERŁA - KOSZYCE

ZUPA RYBNA GOSPODARCZA
Może Ci się spodobać

ZUPA RYBNA GOSPODARCZA
26 października 2024
MOZZARELLA – WŁOCHY
21 sierpnia 2016
Jeden komentarz
Ania
Chałka jest uniwersalna, dziękuję przepis, przyda mi się 😊