SMAKI JESIENI – PAPRYKA ZATRZYMANA W SŁOIKU
Gdy nasz syn wróciwszy z Węgier przywiózł nam niezwykłą paprykę, inną niż w marketach, taką z targowiska – o pełnym smaku, naturalnej słodyczy od razu zabrałam się do produkcji leczo. Wykarmiłam całą rodzinę…No ale i tak trochę jej zostało. Pomyślałam by zrobić konserwową w słoikach.
Zaraz podzielę się przepisem mojej mamy, który nieco zmodyfikowałam i wyszło takie cudo. Potrzebujemy prostych składników i bardzo niewielu.
SKŁADNIKI DO ZALEWY
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
1/2 szklanki cukru
SKŁADNIKI GŁÓWNE
1 kg papryki
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku na słoik
1 gałązka tymianku na słoik
1 listek laurowy na słoik
2 ziela angielskie na słoik
3 ziarna pieprzu na słoki
DZIAŁANIE
Krok 1
Najpierw wkładam do słoików ok 700 ml paprykę z ziołami i przyprawami
Następnie dodaję wszystkie przyprawy – czyli 1 ząbek czosnku na słoik, tymianek, liść laurowy, 2 ziela angielskie i 3 ziarna pieprzu i jak ktoś lubi to rozmaryn. Ja lubię.
Krok 2
Następnie dolewa zalewę …tak do prawie całego słoika
zakęcam i już nie ma innych kroków