Nasze Smakowanie

SMAKI JESIENI – PAPRYKA ZATRZYMANA W SŁOIKU

Gdy nasz syn wróciwszy z Węgier przywiózł nam niezwykłą paprykę, inną niż w marketach, taką z targowiska – o pełnym smaku, naturalnej słodyczy od razu zabrałam się do produkcji leczo. Wykarmiłam całą rodzinę…No ale i tak trochę jej zostało. Pomyślałam by zrobić konserwową w słoikach.

Zaraz podzielę się przepisem mojej mamy, który nieco zmodyfikowałam i wyszło takie cudo. Potrzebujemy prostych składników i bardzo niewielu.

SKŁADNIKI DO ZALEWY

4 szklanki wody

3/4 szklanki octu

1/2 szklanki cukru

SKŁADNIKI GŁÓWNE

1 kg papryki

1 średnia cebula

1 ząbek czosnku na słoik

1 gałązka tymianku na słoik

1 listek laurowy na słoik

2 ziela angielskie na słoik

3 ziarna pieprzu na słoki

DZIAŁANIE

Krok 1

Najpierw wkładam do słoików ok 700 ml paprykę z ziołami i przyprawami

Następnie dodaję wszystkie przyprawy – czyli 1 ząbek czosnku na słoik, tymianek, liść laurowy, 2 ziela angielskie i 3 ziarna pieprzu i jak ktoś lubi to rozmaryn. Ja lubię.

Krok 2

Następnie dolewa zalewę …tak do prawie całego słoika

zakęcam i już nie ma innych kroków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *