Nasze Smakowanie

LEMONIADA – CYTRYNOWE ORZEŹWIENIE

Piękne, upalne lato w pełni. Czym się orzeźwić? Nam najbardziej smakują domowe lemoniady. Można je przygotować z przeróżnych owoców…cytrusów, arbuza… a można też czynić wariacje na temat. Dzisiaj rodzinnie wybraliśmy cytrynową.

Przygotowanie jest szybkie i bardzo łatwe, a efekt mrożący krew w żyłach – ale w tym oczekiwanym znaczeniu.

Składniki jakie ja wykorzystałam:

  • 3 cytryny
  • cukier – 1 szklanka ( który można zastąpić miodem, stewią czy ksylitolem )
  • woda mineralna – 6 szklanek
  • świeże zioła – u mnie bazylia i mięta
  • lód do podania.

Przygotowanie:

  1. Wyciśnij sok z cytryn.
  2. W rondelku zagotuj 1 szklankę wody i dodaj cukier. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zdejmij z ognia i ostudzić.
  3. W dużym dzbanku połącz sok z cytryn z przestudzonym syropem cukrowym.
  4. Dodaj resztę wody – 5 szklanek do dzbanka i dokładnie wymieszaj.
  5. Możesz dodać świeże zioła, takie jak mięta, bazylia
  6. Odstaw lemoniadę na kilka minut, aby składniki się przegryzły i napój nabrał pełni smaku.

Przed podaniem dodaj lód do szklanek i wlej lemoniadę. Możesz również udekorować szklanki plasterkiem cytryny lub listkiem mięty. A to co widzicie u mnie na zdjęciu to poza lemoniadą – porcelanowa wyciskarka do soku z cytrusów prosto ze słoneczne Sycylii.

Chłodnego i smacznego lemoniadowania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *