Piękne, upalne lato w pełni. Czym się orzeźwić? Nam najbardziej smakują domowe lemoniady. Można je przygotować z przeróżnych owoców…cytrusów, arbuza… a można też czynić wariacje na temat. Dzisiaj rodzinnie wybraliśmy cytrynową.
Przygotowanie jest szybkie i bardzo łatwe, a efekt mrożący krew w żyłach – ale w tym oczekiwanym znaczeniu.
Składniki jakie ja wykorzystałam:
3 cytryny
cukier – 1 szklanka ( który można zastąpić miodem, stewią czy ksylitolem )
woda mineralna – 6 szklanek
świeże zioła – u mnie bazylia i mięta
lód do podania.
Przygotowanie:
Wyciśnij sok z cytryn.
W rondelku zagotuj 1 szklankę wody i dodaj cukier. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zdejmij z ognia i ostudzić.
W dużym dzbanku połącz sok z cytryn z przestudzonym syropem cukrowym.
Dodaj resztę wody – 5 szklanek do dzbanka i dokładnie wymieszaj.
Możesz dodać świeże zioła, takie jak mięta, bazylia
Odstaw lemoniadę na kilka minut, aby składniki się przegryzły i napój nabrał pełni smaku.
Przed podaniem dodaj lód do szklanek i wlej lemoniadę. Możesz również udekorować szklanki plasterkiem cytryny lub listkiem mięty. A to co widzicie u mnie na zdjęciu to poza lemoniadą – porcelanowa wyciskarka do soku z cytrusów prosto ze słoneczne Sycylii.