
RUSKIE – ODKRYCIE PO LATACH
Uwielbiam pierogi, ale z mięsem i serem. Nie znosiłam ruskich. Nie tylko ich nie robiłam, ale nawet nie próbowałam. Nie wiem jak się to stało, że moja rodzina – mąż, córka i syn zajadają się nimi – chyba sprawka babć. A skoro tak – to trzeba było podjąć rękawicę. Stało się to głównie za sprawą córki, która chciała kupować gotowce z marketów tęskniąc za tym smakiem. To już był wjazd na ambicję! Kupować pierogi? A w życiu. I tym sposobem po raz pierwszy zrobiłam swoje. Jak to mówią – szczęście debiutanta – wyszły znakomicie. Przepis jest modyfikacją wielu na które trafiłam. Kierowałam się intuicją i smakiem.
Składniki na ciasto na pierogi
- 500 g mąki pszennej np. typ 500
- szklanka gorącej wody – 250 ml
- 4 łyżki oleju – 50 ml
- pół łyżeczki soli
Składniki na farsz
- 250 g twarogu półtłustego
- cebula – 200 g
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- łyżeczka soli i pieprzu( chociaż ja dodałam więcej soli do smaku)
Wykonanie
Najpierw farsz:
Zaczęłam od cebulki. Kroję drobno i zasmażam na maśle. Odstawiam i zajmuję się gotowaniem ziemniaków. Gdy będą dobre – odstawiam na chwile ale nie studzę do końca. Przez praskę do ziemniaków przepuszczam twaróg , a potem ziemniaki. Dodaję cebulkę, sól pieprz i mieszam na gładką masę.
Ciasto:
Mieszam wszystkie składniki. Wałkuję na cienki placek i wykrawam kółka.
Farsz nakładam, formuję pierogi i gotuję 4 min od wypłynięcia.
Podanie:
Zasmażam cebulkę na maśle do zeszklenia, choć córka lubi mocniej. Podaję z zasmażką i posypuję szczypiorkiem.
Znikają błyskawicznie.
Każdy kto gotuje powinien próbować swoich dań…spróbowałam…są świetne i chyba się przełamałam.
Smacznego

MUFFINY CZEKOLADOWE - BLACK & WHITE

KREM Z ZIELONEGO GROSZKU
Może Ci się spodobać

EL- NIDO – TOUR B – HEDONISTYCZNY I JASKINIOWY
22 lutego 2018
EL-NIDO – TOUR C – WIDOKOWY I LAZUROWY
7 lutego 2018