ORECCHIETTE – APETYCZNA APULIA
Kształtem przypominają uszy – to stąd ich nazwa. Opowiem o tym jak sie zachwyciłam tym daniem, które można robić na wiele sposobow, a ja uwielbiam każdy, który do tej pory próbowałam. Dzisiaj na blogu najsmaczniejszy z najsmaczniejszych – Orecchiette ze szpinakiem, boczkiem, pomidorami w sosie serowo – śmietanowym
Po raz pierwszy z tym ręcznie wyrabianym makaronem zetknęłm się w 2012 w Bari. No wszak to stolica Apulii…Ale wtedy tylko przyglądałam się temu w jaki sposób kobiety na stolnicach wyniesionych na uliczki lepią te uszka. Nie jadłam…nie zachwyciłam się smakiem….jeszcze…
Co ciekawe Pani na zdjęciu lepi je nadal i w 2019 roku wciąż można spotkać tę zapracowaną osobę i popodglądać jak robi te cudeńka, no i oczywiście kupić u niej.
I właśnie podczas tego pobytu spróbowaliśmy tych makaronów po raz pierwszy i fascynacja trwa.
Dzisiejszy przepis wprost z mojej kuchni…3 dni po powrocie z Apulii:
Składniki – porcja na 4 osoby
40 g boczku wędzonego
150 g szpinaku ( o dziwo lepszy mrożony )
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
100 ml śmietany 30%
120 g gorgonzoli ( ten ser jest konieczny )
2 średnie pomidory
sól i pieprz
300 g Orecchiette
Wykonanie:
- Gotujemy kluseczki wg przepisu ( ja kupiłam kilka paczek – ten ręcznie robiony z Alberobello trzeba gotować ok 15 – 18 minut, ale zwykły sklepowy 10-12 minut – warto sprawdzić )
- Na rozgrzaną oliwę na paletni typu wok wrzucamy pokrojony drobno boczek i podsmażamy
- dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a chwile potem przepuszcony przez praskę czosnek. Podsmażamy
- Dodajemy pomidory. Pokrojone w kostkę, obrane ze skóry i pozbawione nasion. Smażymy
- Dodajemy szpinak. Łączymy i podsmażamy.
- Dodajemy ser i śmietanę.
- Do tak uzyskanego sosu dodajemy kluseczki
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Podajemy i zjadamy
- Uzależniamy się
Smacznego !!!
Może Ci się spodobać
MUFFINKI JAJECZNE
15 sierpnia 2016
TORT POROWY TEŚCIOWEJ
11 marca 2017


komentarzy 11
SAWKA
uwielbiam! kiedyś we Włoszech znajoma powiedziała mi, że makaron nie jest tuczący. Tyje się od tłustych sosów. Potwierdzam. Żywię się głównie kluskami z sosami, a właściwie warzywnymi przecierami. Ale zrobię sobie coś takiego. Dzięki za przepis!
Life by Bea
boczek, szpinak, śmietana… sam opis już pobudza moje ślinianki 🙂
Anszpi
Lubię takie dania, szybkie w przygotowaniu i smaczne
Joanna
O rany, jeszcze dziś skoczę do sklepu po produkty i wypróbuję! Wygląda przepysznie :), a przepis jest podobny do tego, który kiedyś otrzymałam i jakoś ostatnio o nim zapomniałam ?
Sosana.fco
Samodzielnie robiony makaron zawsze smakuje lepiej 🙂 Ja pamiętam makaron z mojego dzieciństwa robionego przez mojego wujka 🙂 Smak nie do zapomnienia 🙂 A Twoje danie wygląda mega apetycznie, aż zrobiłam się głodna 🙂
Edyta
Masz racje…ja tez pamietam robiony makaron. Najlepszy
Bookendorfina
W takich smakach gustuję, procja pyszności, której trudno się oprzeć. 🙂
Edyta
Ja tez ☺ to mam kompanke do jedzenia ☺
Aleksandra Załęska
To danie musi być przepyszne 🙂 Choć nie słyszałam o tym makaronie i nigdy go nie jadłam 🙂
Krystyna Bożenna Borawska
Lubię wszelkiego rodzaju makarony, zjadłabym ten twój z przepisu oj zjadła 🙂
Candy Pandas
Nigdy nie jadłyśmy takiego makaronu a wygląda bardzo apetycznie 🙂