ORECCHIETTE – APETYCZNA APULIA
Kształtem przypominają uszy – to stąd ich nazwa. Opowiem o tym jak sie zachwyciłam tym daniem, które można robić na wiele sposobow, a ja uwielbiam każdy, który do tej pory próbowałam. Dzisiaj na blogu najsmaczniejszy z najsmaczniejszych – Orecchiette ze szpinakiem, boczkiem, pomidorami w sosie serowo – śmietanowym
Po raz pierwszy z tym ręcznie wyrabianym makaronem zetknęłm się w 2012 w Bari. No wszak to stolica Apulii…Ale wtedy tylko przyglądałam się temu w jaki sposób kobiety na stolnicach wyniesionych na uliczki lepią te uszka. Nie jadłam…nie zachwyciłam się smakiem….jeszcze…
Co ciekawe Pani na zdjęciu lepi je nadal i w 2019 roku wciąż można spotkać tę zapracowaną osobę i popodglądać jak robi te cudeńka, no i oczywiście kupić u niej.
I właśnie podczas tego pobytu spróbowaliśmy tych makaronów po raz pierwszy i fascynacja trwa.
Dzisiejszy przepis wprost z mojej kuchni…3 dni po powrocie z Apulii:
Składniki – porcja na 4 osoby
40 g boczku wędzonego
150 g szpinaku ( o dziwo lepszy mrożony )
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
100 ml śmietany 30%
120 g gorgonzoli ( ten ser jest konieczny )
2 średnie pomidory
sól i pieprz
300 g Orecchiette
Wykonanie:
- Gotujemy kluseczki wg przepisu ( ja kupiłam kilka paczek – ten ręcznie robiony z Alberobello trzeba gotować ok 15 – 18 minut, ale zwykły sklepowy 10-12 minut – warto sprawdzić )
- Na rozgrzaną oliwę na paletni typu wok wrzucamy pokrojony drobno boczek i podsmażamy
- dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a chwile potem przepuszcony przez praskę czosnek. Podsmażamy
- Dodajemy pomidory. Pokrojone w kostkę, obrane ze skóry i pozbawione nasion. Smażymy
- Dodajemy szpinak. Łączymy i podsmażamy.
- Dodajemy ser i śmietanę.
- Do tak uzyskanego sosu dodajemy kluseczki
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Podajemy i zjadamy
- Uzależniamy się
Smacznego !!!
komentarzy 11
SAWKA
uwielbiam! kiedyś we Włoszech znajoma powiedziała mi, że makaron nie jest tuczący. Tyje się od tłustych sosów. Potwierdzam. Żywię się głównie kluskami z sosami, a właściwie warzywnymi przecierami. Ale zrobię sobie coś takiego. Dzięki za przepis!
Life by Bea
boczek, szpinak, śmietana… sam opis już pobudza moje ślinianki 🙂
Anszpi
Lubię takie dania, szybkie w przygotowaniu i smaczne
Joanna
O rany, jeszcze dziś skoczę do sklepu po produkty i wypróbuję! Wygląda przepysznie :), a przepis jest podobny do tego, który kiedyś otrzymałam i jakoś ostatnio o nim zapomniałam ?
Sosana.fco
Samodzielnie robiony makaron zawsze smakuje lepiej 🙂 Ja pamiętam makaron z mojego dzieciństwa robionego przez mojego wujka 🙂 Smak nie do zapomnienia 🙂 A Twoje danie wygląda mega apetycznie, aż zrobiłam się głodna 🙂
Edyta
Masz racje…ja tez pamietam robiony makaron. Najlepszy
Bookendorfina
W takich smakach gustuję, procja pyszności, której trudno się oprzeć. 🙂
Edyta
Ja tez ☺ to mam kompanke do jedzenia ☺
Aleksandra Załęska
To danie musi być przepyszne 🙂 Choć nie słyszałam o tym makaronie i nigdy go nie jadłam 🙂
Krystyna Bożenna Borawska
Lubię wszelkiego rodzaju makarony, zjadłabym ten twój z przepisu oj zjadła 🙂
Candy Pandas
Nigdy nie jadłyśmy takiego makaronu a wygląda bardzo apetycznie 🙂