KREWETKI Z CZOSNKIEM I CHILII
6 lipca 2018
Krewetki smażone na maśle z czosnkiem z natką i papryczką chili. Podlewane białym winem, podawane z bagietką… to uczta dla podnień. Aj tak dawno nic tu nie podawałam do jedzenia zachwycana kulinariami Afryki i Azji…zatracając się w smakowych doznaniach…
Jak mogłam? Nadrabiam!!!
SKŁADNIKI
2 PORCJE
- 250 g (około 20 sztuk) krewetek Black Tiger (surowych lub gotowanych, mrożonych lub świeżych)
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 40 g masła
- 50 ml białego wina (opcjonalnie, ale polecam)
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- sól morska do smaku
- listki z 2 gałązek natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE
- Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę i rozmrozić. Nieobrane krewetki obrać z pancerzy (pozostawić ogonki). Nieoczyszczone krewetki naciąć lekko nożem wzdłuż tułowia i usunąć czarne jelito. Tak przygotowane krewetki opłukać i dokładnie osuszyć.
- Na patelni podgrzać połowę masła, włożyć drobno posiekany czosnek (i chili jeśli używamy) i smażyć przez pół minuty. Włożyć krewetki i smażyć przez minutę z jednej strony.
- Wlać wino i na większym ogniu odparować. Zmniejszyć ogień do średniego, krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.
- Przewrócić krewetki rozcięciem do dołu i smażyć jeszcze przez pół minuty. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, resztę masła i oliwę extra vergine. Roztopić masło i odstawić z ognia. Doprawić cytryną, solą morską i podawać z kawałkami bagietki.
- Przepyszne. Smacznego i obiecuję więcej takich pychotek pokazywać przed kolejnym zwiedzaniem Smacznego Świata
Poprzedni
STONE TOWN - SPOWITY HISTORIĄ
Nowszy