MEE BAKSO – INDONEZJA
Zupa rodem z Indonezji. Pokochały ją moje dzieci, pokochaliśmy i my. Z powodzeniem można ją wykonać w naszych warunkach i z pewnością rozgrzeje od wewnątrz.
Cała frajda z tą zupą polega na osobliwym komponowaniu dzięki różnym składnikom. Każdy może zrobić sobie inną, własną wersję.
Zasadniczo potrzebujemy samą zupę i kuleczki mięsne. Dodatkowo prażony, suszony czosnek i cebulę, chilli, dymkę, por, podsmażone tofu. Makarony – ryżowy lub/ i sojowy.
Składniki na Zupę Bakso:
– bulion rosołowy 250 ml
– 250 dkg wołowiny
– 1,5 l wody
– 2 łyżki sosu sojowego
– sól
– pieprz
– 1 łyżka wyciśniętego czosnku
– 1 łyżka poszatkowanej czerwonej cebuli
– 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Cebule i czosnek podsmażamy i dodajemy do rosołu uzupełnionego wodą. Wkładamy mięso wołowe i gotujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i soją
Składniki na kulki mięsne :
– 250 dkg wołowiny z wywaru
– 2 łyżki smażone szalotki
– 1 łyżka czosnku
– 1/2 łyżeczka pieprzu
– 1 łyżeczka soli
– 50 dkg mąki ziemniaczanej
– 50 ml wody
Wykonanie:
Wszystko mielimy do uzyskania gładkiej masy. Gotujemy wodę na małym ogniu aż do wrzenia
Chwyć ciasto i naciśnij, aby się pojawiło między kciukiem a palcem wskazującym. Następnie wycinamy łyżeczką i umieścić klopsiki w gorącej wodzie.
Pozostaje tylko połączyć składniki i cieszyć się smakiem
komentarze 3
Anna
Pyszne!
Uwielbiam takie dania, tym bardziej, że byłam w Indonezji.
Zapisuję do zrobienia.
Edyta
o to napewno jadłas wiele razy 🙂 Pozdrawiam
blogierka
Nie jem mięsa także nie mogę skorzystać, ale to musi byc pyszne 🙂