MEE BAKSO – INDONEZJA

Zupa rodem z Indonezji. Pokochały ją moje dzieci, pokochaliśmy i my. Z powodzeniem można ją wykonać w naszych warunkach i z pewnością rozgrzeje od wewnątrz.

Cała frajda z tą zupą polega na osobliwym komponowaniu dzięki różnym składnikom. Każdy może zrobić sobie inną, własną wersję.

 

Zasadniczo potrzebujemy samą zupę i kuleczki mięsne. Dodatkowo prażony, suszony czosnek i  cebulę, chilli, dymkę, por, podsmażone tofu. Makarony – ryżowy lub/ i sojowy.

Składniki na Zupę Bakso:

– bulion rosołowy 250 ml

– 250 dkg wołowiny

– 1,5 l wody

– 2 łyżki sosu sojowego

– sól

– pieprz

– 1 łyżka wyciśniętego czosnku

– 1 łyżka poszatkowanej czerwonej cebuli

– 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

Cebule i czosnek podsmażamy i dodajemy do rosołu uzupełnionego wodą. Wkładamy mięso wołowe i gotujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i soją

Składniki na kulki mięsne :

– 250 dkg wołowiny z wywaru

– 2 łyżki smażone szalotki

– 1 łyżka czosnku

– 1/2 łyżeczka pieprzu

– 1 łyżeczka soli

 – 50 dkg mąki ziemniaczanej

– 50 ml wody

Wykonanie:

Wszystko mielimy do uzyskania gładkiej masy.  Gotujemy wodę na małym ogniu aż do wrzenia

Chwyć ciasto i naciśnij, aby się pojawiło między kciukiem a palcem wskazującym. Następnie wycinamy łyżeczką i umieścić klopsiki w gorącej wodzie.

Pozostaje tylko połączyć składniki i cieszyć się smakiem


WOŁOWINA PO TAJSKU
Sierpień 27, 2017

Dodaj komentarz