WOŁOWINA PO TAJSKU

Chyba zaczynam tęsknić…tęsknota za Tajlandią zaczyna się zawsze tak samo – przepysznym gotowaniem, i tak samo się kończy…biletami lotniczymi. Myślę, że i tym razem scenariusz będzie podobny. Ale teraz chcę was zarazić wahlarzem smaków. Wołowina po tajsku, to bardzo wyrafinowana potrawa, na bazie prostej receptury.

 

 

SKŁADNIKI

300 g łopatki wołowej

50g groszku konserwowego

2 cebule

1 limonka

7 łyżek oleju sezamowego

1 łyżka pasty curry

mleczko kokosowe

1 łyżka startego imbiru

3 ząbki czosnku

szczypta brązowego cukru

kolendra

olej kokosowy

PRZYGOTOWANIE:

Wołowine kroimy w cienie paski i smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodajemy groszek i chwilę podsmażamy. Przekładamy do innego naczynia. Na tym samym oleju smażymy przez kilka minut cebulę, czosnek, imbir, pastę curry, sól i cukier. Wlewamy mleko kokosowe i dusimy pod przykryciem. Dodajemy mięso z groszkiem i kolendrę. Przyprawiamy sokiem z limonki i olejem sezamowym. Podajemy z ryżem gotowanym z 2 łyżkami mleka kokosowego. Proste? Bardzo! A jak smakuje !


BIAŁY SER I DŻEM MARCHEWKOWY Z IRANU
Marzec 11, 2017

MEE BAKSO – INDONEZJA
Październik 8, 2017

Dodaj komentarz