
CZERWONE RZĄDZI – CARPACCIO
To cudo możecie przygotować na wyjątkową kolację, na ciekawe spotkanie…lub po prostu jako jedno z wielu dań na stole przy różnych okazajch. Carpaccio – to takie smakowanie mięsa wysokiej klasy z ferią smaków
Składniki:
40 dag świeżej (!) polędwicy wołowej
Marynata:
oliwa z oliwek, sok z cytryny, ocet balsamiczny, szczypta pokruszonej, suszonej papryczki chilli, posiekany świeży tymianek i rozmaryn, dwa utarte ząbki czosnku, szczypta ziół prowansalskich, sól, świeżo i grubo mielony czarny pieprz.
Dekoracja i przyprawienie na talerzu:
oliwa, ocet balsamiczny, rukola, kapary, pomidorki koktajlowe, cząstki cytryny, parmezan.
Sposób przyrządzenia:
Umytą, osuszoną polędwicę umieszczamy na dwie godziny w marynacie, sporządzonej ze wszystkich jej składników. Wyjętą z marynaty wołowinę osuszamy i krótko obsmażamy na bardzo mocno rozgrzanej na patelni oliwie. Studzimy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 2 godziny, do lekkiego stężenia, co, po wyjęciu, ma ułatwić krojenie polędwicy na bardzo cienkie plastry.
Plasterki mięsa układamy promieniście na talerzu, na środku układamy rozcięte pomidory koktajlowe, całość ozdabiamy rukolą i kaparami, posypujemy parmezanem, polewamy oliwą, odrobiną octu balsamicznego, posypujemy, tuż przed spożyciem świeżo i grubo zmielonym czarnym pieprzem.
Carpaccio to da nas i dla nszych kubków smakowych uczta zmysłów. Do tej porcji udało nas się zdobyć słodkie pomidorki – jest więc ich tu sporo, ale proporcje zawsze mogą być inne.
…zniknęła z talerza
do następnego razu…

STEK W ZIELONYM PIEPRZU PO FRANCUSKU
Może Ci się spodobać

ZUPA RYBNA GOSPODARCZA
26 października 2024
SWAHILI SEAFOOD MASALA – ZANZIBAR
14 czerwca 2016