CZERWONE RZĄDZI – CARPACCIO

To cudo możecie przygotować na wyjątkową kolację, na ciekawe spotkanie…lub po prostu jako jedno z wielu dań na stole przy różnych okazajch. Carpaccio – to takie smakowanie mięsa wysokiej klasy z ferią smaków

Składniki: 

40 dag świeżej (!) polędwicy wołowej

Marynata:

oliwa z oliwek, sok z cytryny, ocet balsamiczny, szczypta pokruszonej, suszonej papryczki chilli, posiekany świeży tymianek i rozmaryn, dwa utarte ząbki czosnku, szczypta ziół prowansalskich, sól, świeżo i grubo mielony czarny pieprz.

Dekoracja i przyprawienie na talerzu:

oliwa, ocet balsamiczny, rukola, kapary, pomidorki koktajlowe, cząstki cytryny, parmezan.

Sposób przyrządzenia:

Umytą, osuszoną polędwicę umieszczamy na dwie godziny w marynacie, sporządzonej ze wszystkich jej składników. Wyjętą z marynaty wołowinę osuszamy i krótko obsmażamy na bardzo mocno rozgrzanej na patelni oliwie. Studzimy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 2 godziny, do lekkiego stężenia, co, po wyjęciu, ma ułatwić krojenie polędwicy na bardzo cienkie plastry.
Plasterki mięsa układamy promieniście na talerzu, na środku układamy rozcięte pomidory koktajlowe, całość ozdabiamy rukolą i kaparami, posypujemy parmezanem, polewamy oliwą, odrobiną octu balsamicznego, posypujemy, tuż przed spożyciem świeżo i grubo zmielonym czarnym pieprzem.

Carpaccio to da nas i dla nszych kubków smakowych uczta zmysłów. Do tej porcji udało nas się zdobyć słodkie pomidorki – jest więc ich tu sporo, ale proporcje zawsze mogą być inne.

…zniknęła z talerza

do następnego razu…

 

 


STEK W ZIELONYM PIEPRZU PO FRANCUSKU
Luty 24, 2017

TORT POROWY TEŚCIOWEJ
Marzec 11, 2017

Dodaj komentarz