TAKIEGO NIE ZNACIE – CHRUPA PONAD WSZYSTKO

N84A4896

Placek ziemniaczany, ot takie typowe…ale szukając swojej wersji, przetestowałam wiele cudzych, innych…wreszcie MAM!!! Od tej pory nigdy i przenigdy nie zamówię tego dania w restauracji. Wersja a la po węgiersku i na słodko – bo nie potrafię się oprzeć…Tajemnica sukcesu poniżej. Przyzaję, że doświadczenia zdobywałam nie tylko w kraju i u siebie w kuchni.

 

Zacznijmy od ciasta…bo to co potem z takim ciachem zrobicie to zależy tylko od waszej fantazji.

I tu właśnie jest patent!

Składniki

700 g ziemniaków, z czego połowa jest miksowana a połowa ścierana na tarce

średnia cebula

1 marchewka

4 łyżki mąki

2 jajka

łyżeczka soli i pieprzu

Smażymy na głębokim oleju

Wersja węgierska

Wołowina drobno krojona

Cebula

Czosnek

1/4 świeżej papryki

1 ogórek kiszony

Chili

sól

pieprz

1 łyżka mąki

100mil śmietany – kwaśnej

Przygotowanie

Podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy drobno pokrojoną wołowinę. Smażymy. Potem dusimy z papryką i ogórkami. Podlewamy wodą. Dodajemy przyprawy. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy 100 mil śmietany i zagęszczamy mąkką rozpuszczoną w zimnej wodzie.

Podanie

Placuszek usmażony na niewielkiej paltelni polewamy sosem z mięsem i pokrywamy drugim plackiem. Polewamy kleksem śmietany i posypujemy koperkiem lub pietruszką. Jak mam zamrożone po lecie zarówno jedno jak i drugie, więc robię różnie.

N84A4897

Wersja na słodko – chyba moja ulubiona

Smażymy mniejsze placuszki…posypujemy cukrem i polewamy śmietaną..i nie ma…nie ma znikają

wszelkie owoce mile widziane, o ile zdążycie je dołożyć:)


ELEGANCKA PRZYSTAWKA
Wrzesień 8, 2016

STEK W ZIELONYM PIEPRZU PO FRANCUSKU
Luty 24, 2017

Komentarze:

Dodaj komentarz