TOM YUM – KRÓLOWA TAJLANDII
Zupa Tom Yum Kung to tajska klasyka. Pikantne i kwaśne smaki zmieszane są w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak.
proponuję zacząć od niej …czy byliście w Tajlandii- w celu przypomnienia czy też jeszcze nie w celu…zarażenia
Zaczynamy od zagotowania wody w garnku. Do gorącej wody dodajemy liście limonki kaffir, imbir galangal oraz łodygę trawy cytrynowej. Przed wrzuceniem trawy cytrynowej do garnka delikatnie rozgniatamy łodygę bokiem noża, aby wycisnąć z niej soki i wydobyć jeszcze więcej smaku. Po chwili do garnka dodajemy mleczko kokosowe.
Po zagotowaniu całości do garnka wrzucamy pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz pomidora pokrojonego w kawałki. Następnie dodajemy pokrojone w podłużne plasterki papryczki chilli i pasty tom yum – w zależności od ostrości papryczek i tego jak ostro lubicie jeść dodajcie 3-4 papryczki i 2-3 łyżeczki pasty. Zupę doprawiamy następnie trzema łyżkami stołowymi sosu rybnego (sos rybny zastępuje w kuchniach azjatyckich sól), sokiem z limonki oraz brązowym cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu 2 minuty.
Na sam koniec gotowania do zupy dodajemy świeże lub mrożone surowe krewetki. Surowe, szare krewetki będą dużo smaczniejsze od tych podgotowanych przed zamrożeniem. Po minucie gotowania krewetki i sama zupa będą gotowe. Wyjmujemy trawę cytrynową, liście kaffir i kawałki imbiru. Dodajemy posiekaną drobno szalotkę oraz świeżą kolendrę i od razu podajemy.
Jeżeli chcecie zrobić Tom Yum Kung z kurczakiem, mięso trzeba wrzucić do zupy dużo wcześniej – po zagotowaniu wody, trawy cytrynowej i imbiru.
Składniki:
– 1 puszka mleczka kokosowego
– 2 szklanki wody (400 ml)
– 2-3 łyżki pasty tom yum
– 3-4 świeże ostre papryki chilli
– około 15 dużych krewetek obranych z pancerzyków
– pół zwykłej cebuli
– 1 średniej wielkości szalotka
– 1 mały pomidor lub pół dużego
– 4 liście limonki kaffir (mogą być suszone)
– 1 łodyga trawy cytrynowej
– 3 łyżki soku z limonki
– 3 łyżki sosu rybnego (nam pla)
– 1 łyżka brązowego cukru
– 5 łodyg świeżej kolendry
– opcjonalnie: grzyby mun
komentarzy 7
Edyta Kowalska
Mmm ale narobiłaś smaku!
Szkoda tylko, że ja nie cierpię gotować 🙁
Edyta
To ja ci.ugotuje i wysle dhl 😉
Iza | QualityTest.pl
Ostatnio jestem wkręcona w tahskie zupy, więc będzie jak znalazł 😀
Edyta
Post obok kolejna…a po sąsiedzku jeszcze kilka innych z azji pol-wsch
czerwonafilizanka
musi być pyszne,dawno nie jadłam krewetek.
Monika Kilijańska
Ostatnio robiłam podobną – niebo w gębie!
Aleksandra I
Jak się przekonać do smaku zupy tajskiej. Próbuję od 10 lat i ciągle mi nie smakuje. Jakbym jadła zardzewiałe curry.