SWAHILI SEAFOOD MASALA – ZANZIBAR

IMG_6893a

Egzotyczne danie o niezwykłym aromacie. Pachnie cała kuchnia. Przepis jest nie łatwy. Danie dla koneserów. Zatem zapraszam

SKŁADNIKI: IMG_6886

 

300g mieszanki owoców morza

2 łyżki oleju kokosowego

1 czerwona cebula

4-5 ziaren kardamonu

1 laska cynamonuIMG_6892

2 gwiazdy anyżu

10 ziaren kminu rzymskiego

1 łyżeczka garam masali

3 ząbki czosnku

Kawałek świeżego imbiru

1 papryczka chili

1 pomidor

150 ml mleczka kokosowego

2 limonki i oczywiście sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną w kostkę cebulkę, zeszklić ją i dodać ziarna kardamonu, cynamon, kmin i garam masala – chwilę prażyć mieszając

Dodać posiekany czosnek i starty imbir i po chwili owoce morza

Dodać papryczkę chili i pokrojone w kostkę pomidory bez skórek

Całość podlać mleczkiem kokosowym i gotować ok 10 min

Na koniec dodać sok z limonek

IMG_6895

PODAWAĆ z ryżem


KURCZAK W IMBIRZE – TAJLANDIA
Czerwiec 13, 2016

Sałatka Reprezentacji – POLSKA BIAŁO-CZERWONI
Czerwiec 25, 2016

Dodaj komentarz