SWAHILI SEAFOOD MASALA – ZANZIBAR
Egzotyczne danie o niezwykłym aromacie. Pachnie cała kuchnia. Przepis jest nie łatwy. Danie dla koneserów. Zatem zapraszam
300g mieszanki owoców morza
2 łyżki oleju kokosowego
1 czerwona cebula
4-5 ziaren kardamonu
2 gwiazdy anyżu
10 ziaren kminu rzymskiego
1 łyżeczka garam masali
3 ząbki czosnku
Kawałek świeżego imbiru
1 papryczka chili
1 pomidor
150 ml mleczka kokosowego
2 limonki i oczywiście sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną w kostkę cebulkę, zeszklić ją i dodać ziarna kardamonu, cynamon, kmin i garam masala – chwilę prażyć mieszając
Dodać posiekany czosnek i starty imbir i po chwili owoce morza
Dodać papryczkę chili i pokrojone w kostkę pomidory bez skórek
Całość podlać mleczkiem kokosowym i gotować ok 10 min
Na koniec dodać sok z limonek
PODAWAĆ z ryżem