POLICZKI WIEPRZOWE NA PURE Z ZIELONEGO GROSZKU – POLSKA

IMG_6855

Podobno modne danie…ale dla mnie to przede wszystkim najdelikatniejsze mięso, jakie jadłam. Prosto z firmy ADMAR .logo.cdr

4 policzki wieprzowe IMG_6848
ząbek czosnku
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka czarnego pieprzu
1 mała cebula
łyżeczka przecieru pomidorowego
50 ml czerwonego wina
300 ml bulionu warzywnego
Łyżeczka mąki
½ łyżeczki curry
1 czarny kardamon( opcjonalnie)
sól do smaku
olej
purre z groszku
groszek zielony 125 gram
masło 1/2 łyżki
natka pietruszki 1/2 łyżki
sok z cytryny1 /2 łyżki
szczypta skórki z cytryny

Jak to przyrządzić?

Policzki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z białych błonek. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy policzki na złoty kolor z obu stron. Ściągamy z patelni i układamy na papierowym ręczniku kuchennym.

Na patelnię dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i równie drobno posiekaną cebulę, gdy cebula się zeszkli przyprószamy całość łyżką mąki i zasmażamy. Dodajemy bulion warzywny, przecier pomidorowy, wino i przyprawy. Gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy  solą.

Policzki przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy przygotowanym sosem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na 1-1,5 godziny do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C lub układamy policzki w sosie na patelni i dusimy na małym ogniu. I GOTOWE!

IMG_6850

Pure z groszku

Groszek ugotować do miękkości. Odcedzić. Do gorącego groszku dodać masło, natkę, sok i skórkę startą z cytryny. Zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.


HUMUS – INSPIRACJA EMIRATÓW RODEM
Maj 24, 2016

KURCZAK W IMBIRZE – TAJLANDIA
Czerwiec 13, 2016

Tagged: ,

Dodaj komentarz