HUMUS – INSPIRACJA EMIRATÓW RODEM
Zapraszam was na arabską ucztę. Często jadałam humus ale nigdy przenigdy nie odważylam się zrobić go samodzielnie we własnej kuchni. Po powrocie z Emiratów, zainspirowana wieloma pomyslami kulinarnymi, z nadbagażem przypraw i nawet świeżych warzyw – porwałam się na Humus i tandori. Oba przepisy poniżej ponieważ oba dania doskonale korespondują ze sobą.
HUMUS
Składniki:
- 5 łyżek ziaren sezamu
- 2 łyżki oliwy
- mały ząbek czosnku
- sok z połówki cytryny
- 250 g odsączonej ciecierzycy z puszki + zalewa
- opcjonalnie: 1 łyżka oleju sezamowego + 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
Wykonanie:
Ciecierzycę namoczyć przez noc. Ugotować w wodzie, w której się moczyła do miękkości (ok 1 godz.). Sezamu prażymy go na suchej patelni (powinien lekko zbrązowieć) i miksujemy z oliwą. Odcedzamy ciecierzycę, zachowując wodę z gotowania. W blenderze miksujemy ciecierzycę, sezam z oliwą, czosnek i sok z cytryny. Jeśli pasta jest sucha dodajemy ćwierć szklanki wody z gotowania ciecierzycy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Uwaga: humus najlepiej smakuje z lekko podgrzanym arabskim pieczywem.
Pieczywo Tandori Rotis
tandoori rotis – miękkie, żucia i lekko zwęglone rotis dokonane na kuchenka.
Składniki:
- 2,5 filiżanki mąki pszennej
- ½ łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- ¾ do 1 szklanki wody
- trochę oleju lub masla do smarowania
wykonanie:
mieszamy mąkę i sól, dodajemy 1 łyżkę oleju. Następnie dodać ¾ szklanki do 1 szklanki wody -mieszamy. Dzielimy na kulki ciaso i wałkujemy na koła. smażymy na patelni do powstania pęcherzy, wówczas przerzucamy na drugą stronę i obsmażamy, a na koniec smarujemy masłem lub oliwą